Friteuze profesionale Braşov

Majoritatea românilor iau masa în oraş, cel puţin o dată pe săptămână. Există şanse ca, indiferent de felul de mâncare sau de locul de unde provine, să se fi folosit o friteuză profesională pe durata pregătirii mesei. Friteuzele profesionale nu sunt friteuzele obişnuite pentru uz casnic; există o varietate de friteuze profesionale, exceptând friteuzele pentru cartofi prăjiţi de la restaurantele de fast food locale. În mod surprinzător, există numeroase informaţii interesante referitoare la friteuze, începând cu diferenţele principale dintre tipurile principale de friteuze.

Comprest Sa
(026) 841-4974
Str. Vlad Tepes Nr: 13
Braşov
 
Fin-Eco Sa
(026) 841-0435
Str. Vlad Tepes Nr: 13
Braşov
 
Dorobeiul Srl
(026) 825-7577
Piata Libertatii Nr: 1
Cristian
 
Servicii Comunale Srl
(026) 825-8711
Str. Fagarasului Nr: 19,Birouri
Ghimbav
 
Goscom Cetatea Rasnov Sa
(026) 823-0196
Str. Florilor Nr: 29
Râşnov
 
Compania Apa Sa
(026) 840-8602
Str. Vlad Tepes Nr: 13
Braşov
 
Ecoterm Ra
(026) 821-0031
Str. Teiului Nr: 0
Făgăraş
 
Morani Impex Srl
(026) 822-0353
Str. Carpati Nr: 0
Zărneşti
 
Goscom Tarlungeni Srl
Str. Republicii Nr: 158
Tărlungeni
 
Silvarod Prest Srl
Str. Garii Nr: 6 Ap: Biroul 1
Râşnov
 

Friteuze profesionale

Friteuze de uz casnic vs. Friteuze profesionale

~Friteuze de uz casnic vs. Friteuze profesionale^ Dacă vă place să pregătiţi cartofi prăjiţi, şniţele de pui sau peşte pane şi alte alimente prăjite, atunci aveţi cu siguranţă o friteuză personală. De fapt, aveţi cu siguranţă o friteuză adâncă, care vă uşurează munca mai mult decât o tigaie normală încinsă în ulei, atunci când trebuie să prăjiţi diferite feluri de mâncare în recipiente mai mari. Friteuza dumneavoastră are probabil o capacitate de până la 4,5 litri şi aţi achiziţionat-o împreună cu o strecurătoare din oţel care vă permite să scoateţi în acelaşi timp mai multe bucăţi din mâncarea preparată. Aceste friteuze sunt excelente atât pentru o familie mică cât şi pentru o familie numeroasă deoarece nu ocupă foarte mult spaţiu şi pot pregăti totuşi suficientă mâncare pentru o masă bogată, într-un timp relativ scurt. Totuşi, dacă deţineţi un restaurant, chiar şi unul mic, această friteuză nu va fi suficientă pentru necesităţile dumneavoastră. Aici este momentul în care intervin friteuzele profesionale. Friteuzele profesionale adânci sunt aparate mari care pot cuprinde cantităţi mari de mâncare, care funcţionează de obicei în acelaşi timp. Dacă aţi comandat vreodată hamburger şi cartofi prăjiţi de la un restaurant local de fast food, aţi observat marca friteuzelor profesionale folosite pentru cartofii prăjiţi. De fapt, acesta este doar unul dintre multele tipuri de friteuze profesionale, după cum vom vedea imediat. ~Uleiurile folosite în friteuzele adânci profesionale^ Există două feluri principale de produse alimentare folosite în friteuze adânci profesionale – uleiul şi grăsimea. Uleiurile folosite în majoritatea friteuzelor pot rezista până la 100 de ore, ceea ce înseamnă că nu trebui să schimbaţi uleiul de fiecare dată după ce l-aţi folosit, cum ar trebui să procedaţi în cazul unei friteuze obişnuite de uz casnic. De fapt, în funcţie de cantitatea de mâncare pe care o pregătiţi în fiecare zi într-o friteuză adâncă profesională, puteţi folosi tot uleiul şi va trebui chiar să mai adăugaţi. De regulă, dacă pregătiţi 50 de tranşe de mâncare în friteuza adâncă profesională, cum ar fi cartofi prăjiţi, veţi avea nevoie de 2 kg de ulei. Acest lucru se datorează faptului că o parte considerabilă din uleiul din friteuză este absorbit de mâncare, chiar dacă îl scurgeţi. Să presupunem că aţi început ziua cu o friteuză adâncă ce cuprinde 74 de litri de ulei. După cincizeci de tranşe, 1/5 din uleiul dumneavoastră dispare şi trebuie înlocuit. Grăsimea se topeşte imediat devenind un lichid folosit pentru a prăji diferite feluri de mâncare. La un anumit moment, metoda de a folosi grăsimea în loc de ulei era chiar foarte întâlnită deoarece aceasta se topeşte, putând rezista între 200 până la 300 de ore – de 2-3 ori mai mult decât uleiul. Asta înseamnă că puteţi pregăti cantitatea dorită de mâncare, fără a mai trebui să schimbaţi grăsimea. În prezent, grăsimea nu se mai foloseşte atât de des deoarece are un nivel ridicat de colesterol şi conţine foarte multe calorii. Acum, majoritatea restaurantelor optează pentru uleiuri mai sănătoase, cum ar fi uleiul vegetal, din rapiţă şi alte astfel de uleiuri. Tipul de ulei folosit diferă în funcţie de ceea ce doriţi să prăjiţi şi dacă doriţi sau nu să scăpaţi de grăsimea în exces sau de calorii. ~Friteuze electrice de masă profesionale^ Friteuzele electrice de masă profesionale pot fi întâlnite în restaurante de tip fast food. Aceste friteuze electrice de masă profesionale pot fi folosite pentru a pregăti mâncăruri, cum ar fi cartofi prăjiţi, şniţele de pui, peşte pane sau pui prăjit şi pentru orice altă mâncare care este suficient de mică pentru a încăpea în cuvele acestora. Aceste friteuze electrice de masă profesională sunt prevăzute cu cel puţin o strecurătoare din inox, care se potriveşte perfect în cuvă şi care a fost proiectată special pentru acea friteuză. Aceste friteuze electrice de masă profesionale sunt prevăzute cu nişte cârlige cu ajutorul cărora se agăţă strecurătoarele din inox pentru a se scurge uleiul în exces, înainte de a servi mâncarea clienţilor. Acestea sunt denumite friteuze electrice de masă profesională deoarece se încadrează perfect între obiectele de mobilier, astfel încât nu întrerup fluxul de activitate din bucătăria dumneavoastră sau locul unde pregătiţi mâncarea. Există o varietate de dimensiuni din care puteţi alege, dacă doriţi să optaţi pentru o friteuză electrică de masă profesională. Aceste friteuze electrice de masă profesională pot susţine până la 14 kg de ulei în modelele cele mai mari. Dimensiunea pentru care optaţi diferă în funcţie de scopul comercial al afacerii şi de bugetul dumneavoastră, la care se adaugă spaţiul de care dispuneţi în bucătărie pentru a integra o friteuză electrică de masă profesională. ~Friteuze pe gaz^ Friteuzele pe gaz sunt friteuze de dimensiuni mai mari care folosesc gazul pentru a încălzi uleiul. Dacă aragazul dumneavoastră are ochiuri cu flacără în loc de plite electrice, atunci veţi folosi gaz pentru a încălzi mâncarea. Se aplică acelaşi principiu şi în cazul friteuzelor pe gaz. Gazul poate fi natural sau fabricat, în funcţie de tipul de gaz folosit de furnizorul dumneavoastră local. Friteuzele pe gaz sunt mai apreciate deoarece se spune că dau mâncărurilor prăjite un gust mai plăcut. În acest caz, este vorba de preferinţele individuale şi nu există informaţii care să susţină această informaţie. Singurul dezavantaj în a deţine friteuze pe gaz este faptul că gazul folosit drept sursă de încălzire (în această categorie intră şi friteuzele pe gaz, din moment ce uleiul trebuie încălzit) poate fi mai scump în anumite zone. Însă, acest caz nu este general, iar dacă zona de unde proveniţi beneficiază de gaz natural ieftin, atunci friteuza adâncă pe gaz este o soluţie viabilă. ~Friteuzele electrice^ Friteuzele electrice sunt la fel de eficiente ca şi în cazul folosirii friteuzelor pe gaz, cu singura diferenţă că folosesc energia electrică. În cazul friteuzelor electrice veţi folosi transformatoarele electrice care se găsesc în bucătăria dumneavoastră pentru a încălzi uleiul din interiorul cuvei. Aceste transformatoare încălzesc uleiul foarte repede astfel încât îl puteţi folosi imediat pentru a găti, în funcţie de cantitatea de ulei de care aveţi nevoie. Deoarece energia electrică este de obicei mai ieftină şi păstrează mediul mai curat decât gazul, friteuzele electrice sunt, de regulă, mai ieftin de întreţinut. Nu este nevoie de nicio conductă de gaze, decât de un loc unde să introduceţi maşina în priză, împreună cu un racord, din moment ce ștecherul are trei orificii. Multe dintre cele mai noi modele de friteuze sunt friteuzele electrice. ~Curăţarea şi întreţinerea^ Toate friteuzele trebuiesc curăţate la intervale regulate şi întreţinute pentru a obţine o eficienţă maximă. Friteuzele care au canale de scurgere astupate nu vor putea să mai primească ulei proaspăt în ele sau să mai poată păstra puţin ulei vechi care, în cele din urmă, va strica orice ulei proaspăt care va fi turnat în cuvă. Dacă nu curăţaţi cu atenţie interiorul friteuzei, se poate forma o crustă acolo unde se află conducta de ulei. Nu este indicat ca oaspeţii să observe acest aspect (dacă pot vedea bucătăria de la tejghea, ca în cazul multor restaurante) şi poate fi atât neigienic cât şi nesănătos. Din această cauză, producătorii de friteuze au fabricat perii pentru friteuze care pot îndepărta până şi cele mai dure pete de pe conductele cu ulei. Filtrarea corespunzătoare a uleiului şi curăţarea friteuzelor, vă vor ajuta nu numai să treceţi de inspecţiile sanitare dar şi să faceţi ca mâncarea dumneavoastră să aibă un gust mai bun. Mâncarea care este pregătită într-o friteuză nouă, în ulei proaspăt va avea un gust mai bun decât dacă ar fi pregătită într-o friteuză curăţată superficial. ~Friteuze ecologice^ Am abordat deja diferenţa dintre friteuzele pe gaz şi friteuzele electrice. Costul gazului natural din regiunea dumneavoastră vă va ajuta să alegeţi tipul de friteuză dorit. În anumite state sau oraşe, energia electrică este mai scumpă decât gazul, în timp ce în alte regiuni se aplică contrariul. Este normal să doriţi să alegeţi metoda cea mai ieftină pentru a vă încălzi uleiul pentru prăjit, din moment ce costul aferent vă va epuiza resursele dacă situaţia scapă de sub control. Din fericire, mulţi producători de friteuze vă înţeleg dorinţa de a reduce costurile oriunde puteţi pentru a-şi spori profitul – şi ei vor sa facă bani! Prin urmare, mulţi producători au produs modele de friteuze ecologice pentru a vă ajuta să reduceţi costurile. Motivul principal pentru care au recurs la această metodă este reprezentat de beneficiile pentru mediu. Deşi factorul de mediu are o pondere importantă, orice vă poate ajuta să economisiţi bani în plus, este o mină de aur. Ar trebui să comparaţi preţurile acestor modele şi să verificaţi numărul de unităţi de energie pe care le folosesc pe oră. Apoi vă puteţi contacta furnizorul local de gaz natural sau energie electrică pentru a vedea care sunt costurile. Puteţi apoi să estimaţi care va fi preţul facturii dumneavoastră lunare şi veţi putea stabili care metodă de economisire a energiei vi se potriveşte mai bine. Factura dumneavoastră lunară poate varia în funcţie de cantitatea de mâncare produsă, dar este întotdeauna bine pentru afacerea dumneavoastră să estimaţi o valoare a facturii. ~Rezumat^ Friteuzele profesionale sunt mult mai mari decât friteuzele cu care sunteţi obişnuiţi, de uz casnic. Aceste friteuze nu încap pe masă (deşi există friteuze de masă profesionale), şi utilizează foarte multă energie şi ulei pentru a funcţiona. Asta înseamnă, de asemenea, că pregătesc mai multă mâncare într-un timp mai scurt. Alte exemple de friteuze sunt friteuzele de masă, care nu au loc chiar pe masă ci se poziţionează între mese şi arată foarte mult ca o masă. Aceste friteuze au una sau mai multe recipiente din oţel, prin care se scoate mâncarea din friteuză, în loc să strecoare mâncarea, aşa cum s-ar întâmpla cu o friteuză obişnuită. Din moment ce tot mai mulţi oameni încearcă să economisească bani şi să salveze mediul înconjurător, multe modele de friteuze au devenit ecologice. Aceste modele de friteuze folosesc mai puţin gaz sau curent electric, în timp ce prepară aceeaşi cantitate de mâncare în acelaşi interval de timp. Aceste friteuze costă de obicei la fel sau puţin mai mult decât modelele tradiţionale, dar această investiţie se va amortiza în timp.

Uleiurile folosite în friteuzele adânci profesionale

~Friteuze de uz casnic vs. Friteuze profesionale^ Dacă vă place să pregătiţi cartofi prăjiţi, şniţele de pui sau peşte pane şi alte alimente prăjite, atunci aveţi cu siguranţă o friteuză personală. De fapt, aveţi cu siguranţă o friteuză adâncă, care vă uşurează munca mai mult decât o tigaie normală încinsă în ulei, atunci când trebuie să prăjiţi diferite feluri de mâncare în recipiente mai mari. Friteuza dumneavoastră are probabil o capacitate de până la 4,5 litri şi aţi achiziţionat-o împreună cu o strecurătoare din oţel care vă permite să scoateţi în acelaşi timp mai multe bucăţi din mâncarea preparată. Aceste friteuze sunt excelente atât pentru o familie mică cât şi pentru o familie numeroasă deoarece nu ocupă foarte mult spaţiu şi pot pregăti totuşi suficientă mâncare pentru o masă bogată, într-un timp relativ scurt. Totuşi, dacă deţineţi un restaurant, chiar şi unul mic, această friteuză nu va fi suficientă pentru necesităţile dumneavoastră. Aici este momentul în care intervin friteuzele profesionale. Friteuzele profesionale adânci sunt aparate mari care pot cuprinde cantităţi mari de mâncare, care funcţionează de obicei în acelaşi timp. Dacă aţi comandat vreodată hamburger şi cartofi prăjiţi de la un restaurant local de fast food, aţi observat marca friteuzelor profesionale folosite pentru cartofii prăjiţi. De fapt, acesta este doar unul dintre multele tipuri de friteuze profesionale, după cum vom vedea imediat. ~Uleiurile folosite în friteuzele adânci profesionale^ Există două feluri principale de produse alimentare folosite în friteuze adânci profesionale – uleiul şi grăsimea. Uleiurile folosite în majoritatea friteuzelor pot rezista până la 100 de ore, ceea ce înseamnă că nu trebui să schimbaţi uleiul de fiecare dată după ce l-aţi folosit, cum ar trebui să procedaţi în cazul unei friteuze obişnuite de uz casnic. De fapt, în funcţie de cantitatea de mâncare pe care o pregătiţi în fiecare zi într-o friteuză adâncă profesională, puteţi folosi tot uleiul şi va trebui chiar să mai adăugaţi. De regulă, dacă pregătiţi 50 de tranşe de mâncare în friteuza adâncă profesională, cum ar fi cartofi prăjiţi, veţi avea nevoie de 2 kg de ulei. Acest lucru se datorează faptului că o parte considerabilă din uleiul din friteuză este absorbit de mâncare, chiar dacă îl scurgeţi. Să presupunem că aţi început ziua cu o friteuză adâncă ce cuprinde 74 de litri de ulei. După cincizeci de tranşe, 1/5 din uleiul dumneavoastră dispare şi trebuie înlocuit. Grăsimea se topeşte imediat devenind un lichid folosit pentru a prăji diferite feluri de mâncare. La un anumit moment, metoda de a folosi grăsimea în loc de ulei era chiar foarte întâlnită deoarece aceasta se topeşte, putând rezista între 200 până la 300 de ore – de 2-3 ori mai mult decât uleiul. Asta înseamnă că puteţi pregăti cantitatea dorită de mâncare, fără a mai trebui să schimbaţi grăsimea. În prezent, grăsimea nu se mai foloseşte atât de des deoarece are un nivel ridicat de colesterol şi conţine foarte multe calorii. Acum, majoritatea restaurantelor optează pentru uleiuri mai sănătoase, cum ar fi uleiul vegetal, din rapiţă şi alte astfel de uleiuri. Tipul de ulei folosit diferă în funcţie de ceea ce doriţi să prăjiţi şi dacă doriţi sau nu să scăpaţi de grăsimea în exces sau de calorii. ~Friteuze electrice de masă profesionale^ Friteuzele electrice de masă profesionale pot fi întâlnite în restaurante de tip fast food. Aceste friteuze electrice de masă profesionale pot fi folosite pentru a pregăti mâncăruri, cum ar fi cartofi prăjiţi, şniţele de pui, peşte pane sau pui prăjit şi pentru orice altă mâncare care este suficient de mică pentru a încăpea în cuvele acestora. Aceste friteuze electrice de masă profesională sunt prevăzute cu cel puţin o strecurătoare din inox, care se potriveşte perfect în cuvă şi care a fost proiectată special pentru acea friteuză. Aceste friteuze electrice de masă profesionale sunt prevăzute cu nişte cârlige cu ajutorul cărora se agăţă strecurătoarele din inox pentru a se scurge uleiul în exces, înainte de a servi mâncarea clienţilor. Acestea sunt denumite friteuze electrice de masă profesională deoarece se încadrează perfect între obiectele de mobilier, astfel încât nu întrerup fluxul de activitate din bucătăria dumneavoastră sau locul unde pregătiţi mâncarea. Există o varietate de dimensiuni din care puteţi alege, dacă doriţi să optaţi pentru o friteuză electrică de masă profesională. Aceste friteuze electrice de masă profesională pot susţine până la 14 kg de ulei în modelele cele mai mari. Dimensiunea pentru care optaţi diferă în funcţie de scopul comercial al afacerii şi de bugetul dumneavoastră, la care se adaugă spaţiul de care dispuneţi în bucătărie pentru a integra o friteuză electrică de masă profesională. ~Friteuze pe gaz^ Friteuzele pe gaz sunt friteuze de dimensiuni mai mari care folosesc gazul pentru a încălzi uleiul. Dacă aragazul dumneavoastră are ochiuri cu flacără în loc de plite electrice, atunci veţi folosi gaz pentru a încălzi mâncarea. Se aplică acelaşi principiu şi în cazul friteuzelor pe gaz. Gazul poate fi natural sau fabricat, în funcţie de tipul de gaz folosit de furnizorul dumneavoastră local. Friteuzele pe gaz sunt mai apreciate deoarece se spune că dau mâncărurilor prăjite un gust mai plăcut. În acest caz, este vorba de preferinţele individuale şi nu există informaţii care să susţină această informaţie. Singurul dezavantaj în a deţine friteuze pe gaz este faptul că gazul folosit drept sursă de încălzire (în această categorie intră şi friteuzele pe gaz, din moment ce uleiul trebuie încălzit) poate fi mai scump în anumite zone. Însă, acest caz nu este general, iar dacă zona de unde proveniţi beneficiază de gaz natural ieftin, atunci friteuza adâncă pe gaz este o soluţie viabilă. ~Friteuzele electrice^ Friteuzele electrice sunt la fel de eficiente ca şi în cazul folosirii friteuzelor pe gaz, cu singura diferenţă că folosesc energia electrică. În cazul friteuzelor electrice veţi folosi transformatoarele electrice care se găsesc în bucătăria dumneavoastră pentru a încălzi uleiul din interiorul cuvei. Aceste transformatoare încălzesc uleiul foarte repede astfel încât îl puteţi folosi imediat pentru a găti, în funcţie de cantitatea de ulei de care aveţi nevoie. Deoarece energia electrică este de obicei mai ieftină şi păstrează mediul mai curat decât gazul, friteuzele electrice sunt, de regulă, mai ieftin de întreţinut. Nu este nevoie de nicio conductă de gaze, decât de un loc unde să introduceţi maşina în priză, împreună cu un racord, din moment ce ștecherul are trei orificii. Multe dintre cele mai noi modele de friteuze sunt friteuzele electrice. ~Curăţarea şi întreţinerea^ Toate friteuzele trebuiesc curăţate la intervale regulate şi întreţinute pentru a obţine o eficienţă maximă. Friteuzele care au canale de scurgere astupate nu vor putea să mai primească ulei proaspăt în ele sau să mai poată păstra puţin ulei vechi care, în cele din urmă, va strica orice ulei proaspăt care va fi turnat în cuvă. Dacă nu curăţaţi cu atenţie interiorul friteuzei, se poate forma o crustă acolo unde se află conducta de ulei. Nu este indicat ca oaspeţii să observe acest aspect (dacă pot vedea bucătăria de la tejghea, ca în cazul multor restaurante) şi poate fi atât neigienic cât şi nesănătos. Din această cauză, producătorii de friteuze au fabricat perii pentru friteuze care pot îndepărta până şi cele mai dure pete de pe conductele cu ulei. Filtrarea corespunzătoare a uleiului şi curăţarea friteuzelor, vă vor ajuta nu numai să treceţi de inspecţiile sanitare dar şi să faceţi ca mâncarea dumneavoastră să aibă un gust mai bun. Mâncarea care este pregătită într-o friteuză nouă, în ulei proaspăt va avea un gust mai bun decât dacă ar fi pregătită într-o friteuză curăţată superficial. ~Friteuze ecologice^ Am abordat deja diferenţa dintre friteuzele pe gaz şi friteuzele electrice. Costul gazului natural din regiunea dumneavoastră vă va ajuta să alegeţi tipul de friteuză dorit. În anumite state sau oraşe, energia electrică este mai scumpă decât gazul, în timp ce în alte regiuni se aplică contrariul. Este normal să doriţi să alegeţi metoda cea mai ieftină pentru a vă încălzi uleiul pentru prăjit, din moment ce costul aferent vă va epuiza resursele dacă situaţia scapă de sub control. Din fericire, mulţi producători de friteuze vă înţeleg dorinţa de a reduce costurile oriunde puteţi pentru a-şi spori profitul – şi ei vor sa facă bani! Prin urmare, mulţi producători au produs modele de friteuze ecologice pentru a vă ajuta să reduceţi costurile. Motivul principal pentru care au recurs la această metodă este reprezentat de beneficiile pentru mediu. Deşi factorul de mediu are o pondere importantă, orice vă poate ajuta să economisiţi bani în plus, este o mină de aur. Ar trebui să comparaţi preţurile acestor modele şi să verificaţi numărul de unităţi de energie pe care le folosesc pe oră. Apoi vă puteţi contacta furnizorul local de gaz natural sau energie electrică pentru a vedea care sunt costurile. Puteţi apoi să estimaţi care va fi preţul facturii dumneavoastră lunare şi veţi putea stabili care metodă de economisire a energiei vi se potriveşte mai bine. Factura dumneavoastră lunară poate varia în funcţie de cantitatea de mâncare produsă, dar este întotdeauna bine pentru afacerea dumneavoastră să estimaţi o valoare a facturii. ~Rezumat^ Friteuzele profesionale sunt mult mai mari decât friteuzele cu care sunteţi obişnuiţi, de uz casnic. Aceste friteuze nu încap pe masă (deşi există friteuze de masă profesionale), şi utilizează foarte multă energie şi ulei pentru a funcţiona. Asta înseamnă, de asemenea, că pregătesc mai multă mâncare într-un timp mai scurt. Alte exemple de friteuze sunt friteuzele de masă, care nu au loc chiar pe masă ci se poziţionează între mese şi arată foarte mult ca o masă. Aceste friteuze au una sau mai multe recipiente din oţel, prin care se scoate mâncarea din friteuză, în loc să strecoare mâncarea, aşa cum s-ar întâmpla cu o friteuză obişnuită. Din moment ce tot mai mulţi oameni încearcă să economisească bani şi să salveze mediul înconjurător, multe modele de friteuze au devenit ecologice. Aceste modele de friteuze folosesc mai puţin gaz sau curent electric, în timp ce prepară aceeaşi cantitate de mâncare în acelaşi interval de timp. Aceste friteuze costă de obicei la fel sau puţin mai mult decât modelele tradiţionale, dar această investiţie se va amortiza în timp.

Friteuze electrice de masă profesionale

~Friteuze de uz casnic vs. Friteuze profesionale^ Dacă vă place să pregătiţi cartofi prăjiţi, şniţele de pui sau peşte pane şi alte alimente prăjite, atunci aveţi cu siguranţă o friteuză personală. De fapt, aveţi cu siguranţă o friteuză adâncă, care vă uşurează munca mai mult decât o tigaie normală încinsă în ulei, atunci când trebuie să prăjiţi diferite feluri de mâncare în recipiente mai mari. Friteuza dumneavoastră are probabil o capacitate de până la 4,5 litri şi aţi achiziţionat-o împreună cu o strecurătoare din oţel care vă permite să scoateţi în acelaşi timp mai multe bucăţi din mâncarea preparată. Aceste friteuze sunt excelente atât pentru o familie mică cât şi pentru o familie numeroasă deoarece nu ocupă foarte mult spaţiu şi pot pregăti totuşi suficientă mâncare pentru o masă bogată, într-un timp relativ scurt. Totuşi, dacă deţineţi un restaurant, chiar şi unul mic, această friteuză nu va fi suficientă pentru necesităţile dumneavoastră. Aici este momentul în care intervin friteuzele profesionale. Friteuzele profesionale adânci sunt aparate mari care pot cuprinde cantităţi mari de mâncare, care funcţionează de obicei în acelaşi timp. Dacă aţi comandat vreodată hamburger şi cartofi prăjiţi de la un restaurant local de fast food, aţi observat marca friteuzelor profesionale folosite pentru cartofii prăjiţi. De fapt, acesta este doar unul dintre multele tipuri de friteuze profesionale, după cum vom vedea imediat. ~Uleiurile folosite în friteuzele adânci profesionale^ Există două feluri principale de produse alimentare folosite în friteuze adânci profesionale – uleiul şi grăsimea. Uleiurile folosite în majoritatea friteuzelor pot rezista până la 100 de ore, ceea ce înseamnă că nu trebui să schimbaţi uleiul de fiecare dată după ce l-aţi folosit, cum ar trebui să procedaţi în cazul unei friteuze obişnuite de uz casnic. De fapt, în funcţie de cantitatea de mâncare pe care o pregătiţi în fiecare zi într-o friteuză adâncă profesională, puteţi folosi tot uleiul şi va trebui chiar să mai adăugaţi. De regulă, dacă pregătiţi 50 de tranşe de mâncare în friteuza adâncă profesională, cum ar fi cartofi prăjiţi, veţi avea nevoie de 2 kg de ulei. Acest lucru se datorează faptului că o parte considerabilă din uleiul din friteuză este absorbit de mâncare, chiar dacă îl scurgeţi. Să presupunem că aţi început ziua cu o friteuză adâncă ce cuprinde 74 de litri de ulei. După cincizeci de tranşe, 1/5 din uleiul dumneavoastră dispare şi trebuie înlocuit. Grăsimea se topeşte imediat devenind un lichid folosit pentru a prăji diferite feluri de mâncare. La un anumit moment, metoda de a folosi grăsimea în loc de ulei era chiar foarte întâlnită deoarece aceasta se topeşte, putând rezista între 200 până la 300 de ore – de 2-3 ori mai mult decât uleiul. Asta înseamnă că puteţi pregăti cantitatea dorită de mâncare, fără a mai trebui să schimbaţi grăsimea. În prezent, grăsimea nu se mai foloseşte atât de des deoarece are un nivel ridicat de colesterol şi conţine foarte multe calorii. Acum, majoritatea restaurantelor optează pentru uleiuri mai sănătoase, cum ar fi uleiul vegetal, din rapiţă şi alte astfel de uleiuri. Tipul de ulei folosit diferă în funcţie de ceea ce doriţi să prăjiţi şi dacă doriţi sau nu să scăpaţi de grăsimea în exces sau de calorii. ~Friteuze electrice de masă profesionale^ Friteuzele electrice de masă profesionale pot fi întâlnite în restaurante de tip fast food. Aceste friteuze electrice de masă profesionale pot fi folosite pentru a pregăti mâncăruri, cum ar fi cartofi prăjiţi, şniţele de pui, peşte pane sau pui prăjit şi pentru orice altă mâncare care este suficient de mică pentru a încăpea în cuvele acestora. Aceste friteuze electrice de masă profesională sunt prevăzute cu cel puţin o strecurătoare din inox, care se potriveşte perfect în cuvă şi care a fost proiectată special pentru acea friteuză. Aceste friteuze electrice de masă profesionale sunt prevăzute cu nişte cârlige cu ajutorul cărora se agăţă strecurătoarele din inox pentru a se scurge uleiul în exces, înainte de a servi mâncarea clienţilor. Acestea sunt denumite friteuze electrice de masă profesională deoarece se încadrează perfect între obiectele de mobilier, astfel încât nu întrerup fluxul de activitate din bucătăria dumneavoastră sau locul unde pregătiţi mâncarea. Există o varietate de dimensiuni din care puteţi alege, dacă doriţi să optaţi pentru o friteuză electrică de masă profesională. Aceste friteuze electrice de masă profesională pot susţine până la 14 kg de ulei în modelele cele mai mari. Dimensiunea pentru care optaţi diferă în funcţie de scopul comercial al afacerii şi de bugetul dumneavoastră, la care se adaugă spaţiul de care dispuneţi în bucătărie pentru a integra o friteuză electrică de masă profesională. ~Friteuze pe gaz^ Friteuzele pe gaz sunt friteuze de dimensiuni mai mari care folosesc gazul pentru a încălzi uleiul. Dacă aragazul dumneavoastră are ochiuri cu flacără în loc de plite electrice, atunci veţi folosi gaz pentru a încălzi mâncarea. Se aplică acelaşi principiu şi în cazul friteuzelor pe gaz. Gazul poate fi natural sau fabricat, în funcţie de tipul de gaz folosit de furnizorul dumneavoastră local. Friteuzele pe gaz sunt mai apreciate deoarece se spune că dau mâncărurilor prăjite un gust mai plăcut. În acest caz, este vorba de preferinţele individuale şi nu există informaţii care să susţină această informaţie. Singurul dezavantaj în a deţine friteuze pe gaz este faptul că gazul folosit drept sursă de încălzire (în această categorie intră şi friteuzele pe gaz, din moment ce uleiul trebuie încălzit) poate fi mai scump în anumite zone. Însă, acest caz nu este general, iar dacă zona de unde proveniţi beneficiază de gaz natural ieftin, atunci friteuza adâncă pe gaz este o soluţie viabilă. ~Friteuzele electrice^ Friteuzele electrice sunt la fel de eficiente ca şi în cazul folosirii friteuzelor pe gaz, cu singura diferenţă că folosesc energia electrică. În cazul friteuzelor electrice veţi folosi transformatoarele electrice care se găsesc în bucătăria dumneavoastră pentru a încălzi uleiul din interiorul cuvei. Aceste transformatoare încălzesc uleiul foarte repede astfel încât îl puteţi folosi imediat pentru a găti, în funcţie de cantitatea de ulei de care aveţi nevoie. Deoarece energia electrică este de obicei mai ieftină şi păstrează mediul mai curat decât gazul, friteuzele electrice sunt, de regulă, mai ieftin de întreţinut. Nu este nevoie de nicio conductă de gaze, decât de un loc unde să introduceţi maşina în priză, împreună cu un racord, din moment ce ștecherul are trei orificii. Multe dintre cele mai noi modele de friteuze sunt friteuzele electrice. ~Curăţarea şi întreţinerea^ Toate friteuzele trebuiesc curăţate la intervale regulate şi întreţinute pentru a obţine o eficienţă maximă. Friteuzele care au canale de scurgere astupate nu vor putea să mai primească ulei proaspăt în ele sau să mai poată păstra puţin ulei vechi care, în cele din urmă, va strica orice ulei proaspăt care va fi turnat în cuvă. Dacă nu curăţaţi cu atenţie interiorul friteuzei, se poate forma o crustă acolo unde se află conducta de ulei. Nu este indicat ca oaspeţii să observe acest aspect (dacă pot vedea bucătăria de la tejghea, ca în cazul multor restaurante) şi poate fi atât neigienic cât şi nesănătos. Din această cauză, producătorii de friteuze au fabricat perii pentru friteuze care pot îndepărta până şi cele mai dure pete de pe conductele cu ulei. Filtrarea corespunzătoare a uleiului şi curăţarea friteuzelor, vă vor ajuta nu numai să treceţi de inspecţiile sanitare dar şi să faceţi ca mâncarea dumneavoastră să aibă un gust mai bun. Mâncarea care este pregătită într-o friteuză nouă, în ulei proaspăt va avea un gust mai bun decât dacă ar fi pregătită într-o friteuză curăţată superficial. ~Friteuze ecologice^ Am abordat deja diferenţa dintre friteuzele pe gaz şi friteuzele electrice. Costul gazului natural din regiunea dumneavoastră vă va ajuta să alegeţi tipul de friteuză dorit. În anumite state sau oraşe, energia electrică este mai scumpă decât gazul, în timp ce în alte regiuni se aplică contrariul. Este normal să doriţi să alegeţi metoda cea mai ieftină pentru a vă încălzi uleiul pentru prăjit, din moment ce costul aferent vă va epuiza resursele dacă situaţia scapă de sub control. Din fericire, mulţi producători de friteuze vă înţeleg dorinţa de a reduce costurile oriunde puteţi pentru a-şi spori profitul – şi ei vor sa facă bani! Prin urmare, mulţi producători au produs modele de friteuze ecologice pentru a vă ajuta să reduceţi costurile. Motivul principal pentru care au recurs la această metodă este reprezentat de beneficiile pentru mediu. Deşi factorul de mediu are o pondere importantă, orice vă poate ajuta să economisiţi bani în plus, este o mină de aur. Ar trebui să comparaţi preţurile acestor modele şi să verificaţi numărul de unităţi de energie pe care le folosesc pe oră. Apoi vă puteţi contacta furnizorul local de gaz natural sau energie electrică pentru a vedea care sunt costurile. Puteţi apoi să estimaţi care va fi preţul facturii dumneavoastră lunare şi veţi putea stabili care metodă de economisire a energiei vi se potriveşte mai bine. Factura dumneavoastră lunară poate varia în funcţie de cantitatea de mâncare produsă, dar este întotdeauna bine pentru afacerea dumneavoastră să estimaţi o valoare a facturii. ~Rezumat^ Friteuzele profesionale sunt mult mai mari decât friteuzele cu care sunteţi obişnuiţi, de uz casnic. Aceste friteuze nu încap pe masă (deşi există friteuze de masă profesionale), şi utilizează foarte multă energie şi ulei pentru a funcţiona. Asta înseamnă, de asemenea, că pregătesc mai multă mâncare într-un timp mai scurt. Alte exemple de friteuze sunt friteuzele de masă, care nu au loc chiar pe masă ci se poziţionează între mese şi arată foarte mult ca o masă. Aceste friteuze au una sau mai multe recipiente din oţel, prin care se scoate mâncarea din friteuză, în loc să strecoare mâncarea, aşa cum s-ar întâmpla cu o friteuză obişnuită. Din moment ce tot mai mulţi oameni încearcă să economisească bani şi să salveze mediul înconjurător, multe modele de friteuze au devenit ecologice. Aceste modele de friteuze folosesc mai puţin gaz sau curent electric, în timp ce prepară aceeaşi cantitate de mâncare în acelaşi interval de timp. Aceste friteuze costă de obicei la fel sau puţin mai mult decât modelele tradiţionale, dar această investiţie se va amortiza în timp.